Рослини, що використовуються в народі при лікуванні зазначеної групи хвороб, є в першому і в дру¬гому розділах II частини книжки, а деякі — в наступних розділах. При описі рослин першого розділу часто вка¬зуються й суміші, що застосовуються при лікуванні хвороб печінки і жовчного міхура. Там же вміщено й ві¬домості про способи застосування, про лікувальні про¬цедури та поради дієтичного порядку і т. д.


Крім лікарських рослин, автор, грунтуючись на народ¬ному досвіді, надає великого значення при лікуванні хвороб печінки таким народним засобом, як сік з чорної редьки, почасти моркви, мед, вживанню
великої кіль¬кості цукру, обмеженню або виключенню на деякий час деяких жирів, смаженого м'яса, гострих страв і т. д.
Сік з чорної редьки радимо приймати по 50—60 мл за півгодини до обіду, щодня, протягом 4 тижнів; відвар суміші відповідних трав (див. нарис про звіробій — 2.1.28 та інші) — цілу склянку натщесерце і по півсклян¬ки 4—5 разів протягом дня, щоразу через годину після їди. До харчування рекомендується включати не менше 1 склянки на добу соку моркви, півсклянки водної на¬стойки плодів шипшини і півсклянки соку з столового буряка. При дуже рідкому калі кількість бурякового соку зменшується або виключається зовсім. Хворим, які навіть при такому прийманні соків скаржаться на запори, можна регулювати випорожнення відваром кори крушини в дозуванні, обраному самим хворим.
Немає коментарів:
Дописати коментар