неділя, 5 серпня 2012 р.

Хвороби сечостатевих органів



   Серед різноманітних сечостатевих захворю­вань, які народ лікує своїми засобами, найчастішими є запалення нирок (гостре і хронічне), катари сечового міхура та їх камені.
В народі вважають, що головним у лікуванні запален­ня нирок є дієта, а допоміжним засобом — прийманнясумішей лікарських рослин. Переконані, що хворий на гостре запалення нирок потребує насамперед дуже уважного догляду. Рекомендується постільний режим і виключно молочна дієта (молоко з водою). Ще краще — повне утримання на три дні від їжі, коли п'ють тільки чай з суміші лікарських рослин. На четвертий день ре­комендують молоко і дуже солодкі компоти, щоб викли­кати у хворого спрагу, яку й задовольняють прийман­ням рідини. Щодня призначаються теплі ванни і тричі на тиждень проносні засоби.
При лікуванні каменів сечового міхура застосовують гарячі ванни, внутрішньо — гаряче молоко, гарячий чай з  лікарських рослин, про які була мова раніше і буде сказано нижче, і, нарешті, застосовують гарячі припар­ки на ділянку міхура, часто з суміші різних лікарських рослин.
Приблизно таке ж лікування застосовується і при каменях в нирках.

При лікуванні кам'яних хвороб нирок і сечового міху­ра народ надає великого значення такому засобові, як насіння дикої моркви.
   Головні суміші лікарських рослин, що застосовуються при лікуванні хронічних і гострих захворювань сечо­статевих органів, такі:
Суміш І. Приймають при появі крові в сечі. До суміші включають: по 2 столові ложки лляного сім'я, неочище-них порізаних насінин гарбуза , насіння коноплі, липового цвіту , листків ожини , квіток бузини чорної , трави звіробою  і 1 сто­лову ложку квіток ромашки . Все добре перемі­шують. Беруть 4 столові ложки суміші на 0,5 л води, заварюють, напарюють 30—40 хвилин, проціджують і суміш віджимають. Всю порцію випивають за день, поділивши її на 4 прийоми (за годину перед їдою).
Суміш II. Застосовують при запаленнях нирок і сечо­вого міхура. Беруть: березових бруньок  — 4 сто­лові ложки, квіток цмину  — стільки ж, трави грижниці  — 2 столові ложки, липового цвіту  — стільки ж, ягід глоду  — 100 штук, ягід горобини — 100 штук, зелених ягід ожини — 100 штук, дрібно порізаних коренів низькорослої бузини  — 2 столові ложки, трави звіробою  —
4   столові ложки, гілочок лікоподію булавовидного  — 2 столові ложки, квіток ромашки  — 2 столові ложки. Все це добре перемішують (подрібне-не), беруть 4 столові ложки суміші на 1 л сирої води парять у духовці цілу ніч, а вранці кип'ятять 10—15 хни лин на малому вогні. Знявши з вогню, в цей гарячий (але вже не киплячий) відвар всипають 100 роздушених ягід шипшини і парять закритим ще 4 години. Після цього суміш розтирають в посудині ложкою, проціджу ють, трохи віджимають. Рідину цю приймають чарками, по одній кожні півгодини. При цьому додержуються безсільної молочної дієти; приймають теплі ванни.
Суміш III. Використовують при запаленнях сечового міхура та його каменях. По 4 столові ложки (в подріб­неному вигляді): стовпчиків (волосу) кукурудзи , листків чорниці , листків мучниці , луш­пиння квасолі , молодих пагонів туї , вівсяної соломи , гілок лікоподію булавовидного . Все добре перемішують, далі методика анало­гічна попереднім сумішам.
Тут наведено те головне й основне, що М. А. Носаль і я на основі багаторічних спостережень могли здобути з народної медицини і в користі чого могли переконатися багато разів.

Немає коментарів:

Дописати коментар