Agrimonia eupatoria L— парило звичайне. Народна назва: гладишник.
Рос. назви: репейничек лекарственньш, репешок обьїкновенньїй,
репешник.
Родина: — розові.
Багаторічна, заввишки 0,3—1 м трав'яниста рослина, з прямим
стеблом, вкритим, як і листки, волосками, від яких вся рослина здається
сіро-пухнастою, шорсткою. Листки переривчастр-пірчасті, листочки еліптичні,
зубчасті. У малих форм листки більш зібрані в розетку біля основи стебла.
Квітки жовті, розміщені вздовж верхньої частини стебла. Цвіте в VI—VII. Росте в чагарниках, заростях, обабіч доріг, на суходільних луках,
узліссях, горбах, межах, попід тинами садиб. Поширена повсюдно.
Використовують і інші види парила, а саме: парило велике — А. grandis Andrz. ех С. А. Меу., парило
високе — А. ргосега Шаlіг — більш поширене в західних районах, пелюстки квіток
оранжево-жовтi; парило волосисте — А. pilosa Ledeb — поширене на Поліссі і спорадично в Лісостепу, росте у світлих
лісах, на відкритих місцях, часом серед кущів.
Жодному з видів в народі не надають переваги. Збирають траву
парила під час цвітіння, відкидаючи засохлі та пожовклі нижні листки. Сушать у
затінку. Рослини мають приємний запах. Дехто збирає восени насіння парила.
За біохімічним складом у парилі виявлено: у надземній частині
багато дубильних (в'яжучих) речовин пиро-катехінової групи, ефірну олію,
фотостерин, смолу, гіркі та слизисті речовини, флавоноїди, кумарин, стероїдні
сапоніни, сліди алкалоїдів. В насінні — 36,7 % жирної олії. Крім того, рослина
містить: холін, кверцитрин, вітамін РР, а також група В, мінеральні солі, що
містять багато сірки, заліза та кремнеземової кислоти; є органічні кислоти —
лимонна, яблучна, аскорбінова, котрих у свіжому листі близько 40 %.
В офіційній медицині ці рослини, на жаль, не використовуються. У
народі, особливо в західних областях України, це відома лікувальна рослина.
Назва «гладишник» походить від того, що в деяких місцевостях для усунення
неприємного запаху цією рослиною випарюють гладишки на молоко. її цінують
передусім як шлунковий засіб, для покращання функції печінки. Дехто підкреслює
його хорошу дію при недостатності шлункового соку. П'ють тричі на день по 1
склянці настою-напару: 1 столова ложка порізаної трави на 1 склянку окропу.
Такий самий (тільки 1 столова ложка з верхом на 1 склянку кип'ятку) настій
використовують для полоскання горла і ясен, для промивання ран і для примочок,
а також п'ють ковтками як відхаркувальний засіб при сухому кашлі-бронхіті. В
останньому випадку п'ють також відвар з суміші парила, будри (2.1.26) і
копитняка (2.1.12), не більш як 2 чашки на день. Настояним близько 1 години
відваром (варять близько 10 хвилин на слабому вогні) суміші в пропорції за
об'ємом 1:1 трави парила і листків бобівника (1.1.36) полощуть горло при
ангіні, після чого пару ковтків випивають. Відвар вельми гіркий (бобівник),
але треба потерпіти. Як нетерпець — запийте теплою водою. Корисний відвар і
при недостатній кислотності шлункового соку.
Менш міцний відвар парила (варять близько 2—3 хвилин) по
півсклянки тричі на день, після їжі п'ють при поганому травленні, в тому числі
й ослабленій діяльності кишечника, при застійних явищах у печінці і жовчному
міхурі, особливо при «твердій» печінці і жовчних каменях, а також при
захворюванні, що лікарями визначається як панкреатит (запалення підшлункової
залози) у суміші з
іншими жовчогінними рослинами.
Такийнапар приймають також — з додатком інших' рослин — при малому
виділенні сечі.
Парило звичайне зменшує запалені явища в суглобах при ревматимзмі
і ревматоїдному артриті; діє кровоспинно при різних кровотечах. Настій трави
рекомендується як спазмолітичний засіб при нейроциркуляторній дистонії, що
супроводжується головним болем і симпатико-адреналовими кризами (сп. літ. №
15): 2—3 столові ложки трави настоюють у півлітровому термосі. Це— добова
доза.
За М. А. Носалем — насіння парила настоюють на червоному вині
(кагор), насипаючи його близько чверті пляшки. Таке вино дають пити по чарці
(близько 40 г) тричі на день людям з некерованим сечовипусканням.
Гладишник стимулююче діє на печінку, збільшує кількість жовчі,
полегшує її пересування до 12-палої кишки, одночасно охороняє від значного
ожиріння. Рекомендується: настій трави (1—2 ст. ложки на склянку кип'ятку)
пити по 1/3—1/2 склянки 2—3 рази на день за ЗО хвилин до їжі як в'яжучий засіб.
Відвар трави: 2 столові ложки на 1 склянку води (варять 5—7 хвилин, процідити)
для примочок, спринцювання (розбавлене водою), а з додатком чайної ложечки меду
і гліцерину застосовувати як полоскання (сп. літ. № 40).
Зберігають траву парила у пучках (загорнутих від пилу папером) або
в коробках, викладених папером; насіння — в мішечках, кульках і т. п. (до 3
років).
Немає коментарів:
Дописати коментар