Hieracium pilosella L -нечуйвітер волохатенький .
Рос. назви: ястребинка волосистая, ястребин-ник.
Родина — айстрові.
Рід цей має багато видів з перехідними формами. Сам нечуйвітер
волохатий — це багаторічна рослина з довгими (стелються) пагонами (10- 30 см).
Внизу пагона — розетка з прикореневих ланцетних або лопат-ковидних, при основі
звужених, листків. Верхні листочки на стеблі супротивнопарні, ланцетні або
лінійно-ланцетні. Квітки жовті, крайові у кошичках майже завжди зовні з
червоними смужками. Стебло до вершка вкрите волосками. Листки розетки зверху
зелені або сизуваті, зісподу білоповстисті, як і стебло, вкриті волосками.
Цвіте в V—VI, іноді до X. Росте на сухих луках і
вигонах, рясно на піщаному грунті. Поширена по всій Україні.
У рослині виявлено дубильні та гіркі речовини, смолу, слизи,
флавоноїди, кумарини.
В офіційній медицині не застосовується.
Збирають усю рослину з коренем, коли рослина чиста — промивають
тільки корені, запилену виполіскують і відразу ж просушують. Приймають
напар-настій з усієї рослини в кількості: 4—5 столових ложок зілля на 1 л води.
Випивають до 2-х склянок настою за день у 3— 4 прийоми при хворобах печінки
(при опуху), при жовтяниці, а також як засіб, що сприяє виділенню шлункових
соків при зниженій кислотності, і такий, що спиняє кровотечі в
шлунково-кишковому тракті. Такий же напар п'ють при хворобах легень.
Порошком з нечуйвітру посипають рани, напаром з нього роблять
промивання, примочки. Напар трави рослини вживають також для промивання
вагіни.
При жовтяниці приймають порошок з рослини тричі на день по 3,0 г.
В народній медицині вживають нечуйвітер волохатий і при виразці
шлунка, дизентерії, малярії, сечокам'яній хворобі, набряках.
В Болгарії фітотерапевти свіжу рослину застосовують при уремії:
кількість сечі підвищується, а вміст сечовини у крові знижується з одночасним
припиненням скарг на головний біль, блювання, безсонницю. Приймають настій з
3—4 чайних ложок подрібненої рослини, залитих склянкою кип'ятку (добова доза).
Зберігають суху траву в ящиках, викладених папером. Час зберігання
— 2- 3 роки.
Немає коментарів:
Дописати коментар