Marubium vulgare L.— шандра звичайна.
Народні назви: меліса тепла, м. яблучна, кінська м'ята, шанта,
шонта.
Рос. назва: шандра обнкновенная.
Родина — губоцвіті.
Коли покупці питають на ринку мелісу, мало-обізнані продавці
замість меліси дають шандру або перепитують: «Якої вам меліси: яблучної, теплої
чи холодної?» Під теплою мелісою, або яблучною, деякі бабці розуміють шандру
або навіть котовник, під холодною — справжню мелісу, яку називають ще часто маточником .
Шандра звичайна — трав'яниста багаторічна рослина, з висхідними
від основи, розгалуженими, у нижній частині — білуватоповстистuми пагонами. Стеблові листки черешкові, округло-яйцевидні, дещо
зморщені, по краю зубчасто-пилчасті. Квітки зібрані в густе кільце, сидять у
пазухах приквіткових листків пагона і його відгалужень. Віночки квіток
брудно-білі, чашечки густо волосисто-опушенї. Цвіте з VI до VIII. Зустрічається на відкритих кам'янистих місцях, пустирях, часом на
межах, вздовж огорож і тинів, розсіяна по всій території України. Прекрасний
медонос.
Збирають надземну частину, зрізуючи облистяні пагони з
суцвіттями. Сушать на повітрі, але не на сонці.
Рослина пахне (особливо потерті листки і суцвіття) яблуками. В ній
виявлено: ефірну олію (0,02—0,05 %), дубильні (близько 7 %), слизисті і
смолисті речовини, 0,3—1 % гіркої речовини маррубін, холін, органічні кислоти і
мінеральні солі; алкалоїди: бетоніцин, турицин і страхідрин.
Мене дивує, коли читаю, що ця рослина у нас неофіційна. Чому? Не
знаю. В інших країнах вона: «herba officinalis» — як засіб
жовчогінний, відхаркувальний і заспокоюючий серцеву діяльність.
В народі вона цінується і має досить широкий спектр лікувального
використання, особливо серед знавців-травознаїв. Її вживають при захворюваннях
дихальних шляхів: катарах, хронічному бронхіті, трахеобронхіті, при кашлі,
бронхіальній астмі, гнійному бронхіті, плевриті, кашлюку у дітей; при катарах
шлунка з пониженою кислотністю; як засіб, що посилює апетит; при застоях жовчі,
в тому числі при лсовтяниці, холангіті, холециститі; у зборах трав при
нирково-кам'яній хворобі, як заспокійливе при «калатанні» серця, аритмії,
сердечній слабості; крім того, при малярії.
В народі приймають шандру у вигляді гіркого чаю, настою або відвару,
виготовлених методом водяної бані: одна столова ложка сухої трави на 1/3—1/2
склянки, тричі на день до їжі або після.
Рекомендується відвар з 2 столових ложок трави на 1 1/2 склянки води (варити 5 хвилин), процідити у термос, пити по
1/2—1/3 склянки 2—3 рази на день в проміжках часу між прийманням їжі.
Професор С. А. Томілін порівнює лікувальні властивості шандри при
хворобах серця з дією глоду. Шандра дуже ефективна при обтяжливих станах
екстрасистолічного серцебиття, при аурікулярній тахікардії, яку намагались
стримувати хінидином.
Суху траву шандри зберігають у скляних банках, коробках, що щільно
закриваються, у паперових пакетах. Строк зберігання — 3 роки.
Немає коментарів:
Дописати коментар