Anisus vulgare Gaerth. — аніс, ганиж.
Рос. назва: анис.
Родина: — зонтичні.
Anisus vulgare Gaerth. — аніс, ганиж. |
Однорічна трав'яниста рослина (походить із східного
Середземномор'я), яку розводять в городах і палісадниках (зустрічається часом
здичавілий), вирощується також у спеціалізованих господарствах. Стебло
округле, сягає до 30—50 см. Нижні листки цілі, з довгим черешком,
надрізано-зубчасті по краях, верхні — майже сидячі, трироздільні з вузькими
частками. Квітки дрібні, з білими віночками, зібрані в 6—10-про-меневий плоский
складний зонтик. Плоди — двосім'янки, шорсткі. Цвіте з VI—VII. На смак сім'янки терпкувато-солодкі, .запах сильний,
специфічний. Збирають, коли побуріють. Масово на плантаціях косять тоді, коли
плоди перших зонтиків вже побуріли, а зеленаві сушать і обмолочують.
Плоди анісу містять 1,2—6 % ефірної олії, до складу якої входять
фенол — анетол (до 80—90 %), метилхавінол (до 10 %), а також анісовий
альдегід, анісовий кетон, анісова кислота, до 28,5 % жирної олії,
білкові речовини, холін, яблучна кислота, цукор.
Народ користується сім'янками анісу. Крім сім'янок, купують в
аптеках анісово-нашатирні краплі.
Відвар з сім'янок (3—5 г на 1 склянку води) п'ють при грудних
хворобах щогодини по 30—50 мілілітрів. Це — відхаркувальний засіб при
астматичних приступах, сухому кашлі.
Такий же відвар (по півсклянки тричі на день) п'ють для поліпшення
діяльності шлунка І кишечника (посилення перистальтики) як вітрогінний,
стимулюючий секрецію травних соків, сечогінний (очищає сечоводи), потогінний і
жарознижуючий засіб.
Аптечні анісові краплі
вживають при шлунково-кишкових захворюваннях: по 3—6 крапель на грудочці цукру
2—3 рази на день. Відвар анісових сім'янок та самі анісові краплі вважаються в
народі засобом, який збільшує кількість молока у матерів. Твердять, що це
сприяє і здоров'ю немовляти. Старшим дітям дають домашнє печиво, яке
присмачують цілим або потертим насінням анісу.
З порошку анісових сім'янок, змішаного порівну з порошком кореня
(дуже отруйної рослини) чемериці , робили мазь (з певною обережністю): 1 частина
порошкової суміші на 3—4 частини смальцю. Цією маззю змазували волосся при головних
вошах.
Наукова медицина конкретизує і удосконалює народну методику
лікувального використання насіння анісу. Дослідженням підтверджено, що плоди
анісу мають спазмо-секретолітичну і антисептичну властивість: використовуються
при лікуванні від запальних захворювань слизистої оболонки дихальних шляхів.
Препарати з них застосовуються при кашлі, втраті голосу, катарі бронхів,
запаленні мигдаликів, астмі, при порушеннях травлення, катарі кишок і в певних
дозах як протизапальне при захворюванні нирок та сечового міхура, при
сечокам'яній хворобі (1/2 — 2 чайні ложки на і склянку окропу).
Плоди анісу та препарати з них викликають короткочасне збудження
із подальшим пригніченням центральної нервової системи, зменшують спазми
гладкої мускулатури і т. д.
Анісова ефірна олія одержується шляхом перегонки. Анетол, що
наявний в ній, подразнює бронхи, і це призводить до рефлекторного збудження
дихання, посилення секреції бронхіального слизу, водночас має антисептичні
властивості. Застосовується при катарах дихальних шляхів, трахеїтах,
ларингітах, при кашлюку, гнилистих бронхітах і при гангрені легень, при
бронхо-ектазах. Анісова олія забезпечує м'яку відхаркувальну дію, збільшення і
роздрібнення секрету та прискорення видалення його з дихальних шляхів. Олію часто
комбінують з іншими ефірними оліями, з антибіотиками, вводять до складу різних
відхаркувальних мікстур. Галенові препарати анісу діють краще, ніж анісове
масло. Діючою дозою масла вважають 0,05—0,25 г, тобто 1— 5 крапель на 1 прийом.
Нашатирно-анісовї краплі (аптечні) широко застосовують в дитячій практиці.
Звичайно для дорослих призначають 5—10 крапель на прийом, дітям до 1 року — 1—2
краплі, 2—5 років — 2—5 крапель, 5—9—12 років — 6—8—12 крапель на день.
Анісова олія входить до складу грудного еліксиру. Вона
використовується для поліпшення смаку інших ліків.
Слід пам'ятати, що великі дози так подразнюють слизові оболонки
стравоходу, розширюють капіляри,що можуть викликати втрату свідомості, тремтіння, пе-інтиченість
мозку кров'ю.
Протипоказана також ефірна олія анісу при гострому катарі шлунка,
кишок та нирок, виразковій хворобі, шгутрішніх кровотечах.
Деякі рекомендації щодо дозування. Напар з 1 ложки плодів на 2/3
склянки окропу, пити 1/4—1/3 склянки З—4 рази щоденно перед їжею. Дітям — 1/3—3
столові ложки — в залежності від віку. Олію анісову приймають на овочевому соці
або молоці.
У дерматології плоди анісу призначають внутрішньо (1 чайна ложка
на 1 склянку окропу — настоюють 20 хвилин). П'ють по півсклянки 3—4 рази на
день за півгодини до їжі — при екземі, шкіряному свербінні, нейродерматиті,
коли дерматози супроводжуються за- ' хворюванням травної системи. Кашку із
зварених коренів анісу рекомендують застосовувати для припарок на
депігментовані ділянки шкіри при вітиліго (автор тут посилається на П.
Чуролінова).
Зберігають плоди анісу в скляних банках, закритих щільно кришками.
Строк зберігання — до 3 років.
Немає коментарів:
Дописати коментар