Archangelice officinalis Hoffm,— дягель лікарський.
Рос. назва: дягиль лекарственньїй.
Родина:
Аріасеае (Umbelliferae) — зонтичні.
Рослина дворічна. Стебло пряме, голе, порожнисте,
циліндричне, заввишки 120—250 см. Листя велике, голе,
з досить великими здутими
піхвами, двотрипірчастіі, з великими
яйцевидними дво- і трилопатевими сегментами. Квіти дрібні, зеленувато-білі,
зібрані верхівці стебла та його відгалужень напівкулястими або майже кулястими
зонтиками діаметром 10—18 см з 15-40 опуеними промінчиками. Загальної обгортки
зонтиків немає, але при основі кожного є обгорточки, то складаються з маленьких
щетинистих листочків. Цвіте в VI—VIII. Росте на болотах, берегах річок. Поширений у
Лісостепу, Поліссі, в Степу. Загалом поширення не дуже велике, а тепер, у
зв'язку з осушенням заболочених земель, ще менше. Тому, збираючи його, слід
залишати кращі рослини і на розпушеній при виконуванні (восени) землі не
полінуйтеся підсіяти насіння, тобто плодики,— пласкуваті, крилаті двосім'янки,
що дозрівають у VIII—IX.
Заготовляють кореневища з коренями з рослин
першого року життя восени (IX—X), а рослини другого року — рано весною. Сушать на
горищах (краще під залізним дахом), а також у печі при температурі до 40 °С.
Переховують у сухих, провітрюваних місцях у мішках, ящиках. Строк зберігання —
до 3 років.
Біохімічний склад: Усі частини рослини мають
приємний запах. У сухих кореневищах ефірної олії — 0,35— І %, у насінні —
0,32—1,5 % (ніжний, стійкий його аромат), у свіжій надземній частині —
0,015—0.1 %. Головною складовою частиною ефірної олії є: фенан-дрен,
пінен, гідрооксіпентадеканова кислота та її лактон амбретропід, що надає маслу
характерний запах, метил -маслична кислота, цимол, спирти і сесквітерпени; крім
того — пінен, ефіри оцтової і валеріанової кислот; кума-рани і фурокумарини:
бергаптен острубан, ізопімпінел-лин, оксіпеуцеданин і феллоптерин. У плодах до
2 % жирної олії. В коренях є смоли, віск, гіркі і дубильні речовини,
фітостерини. В листях і квітах — кверцетин, флавоноїд діомин.
У попередніх виданнях книги Носалів застосування
дягеля лікарського ототожнювалось з дудником лісовим. У цьому є певний резон,
однак вживання кореневищ із коренями дягеля багатше і різнобічніше за спектром
дії на організм (більш комплексне), що підтверджується як у народній практиці,
так і в офіційній медицині. Особливо цінують дягель знавці народного лікування,
досвідчені травознаї. Використання ними дягеля майже повністю узгоджується з
матеріалами наукових розро бок вітчизняних і зарубіжних вчених-фітотерапевтів,
фармакогностів.
Витяжки з кореневищ і коренів дягеля підвищують
секрецію шлункового соку, підшлункової залози, жовче-відділення (при
застійних явищах), сечовідділення, потовідділення, збільшує утворення
слизу у верхніх дихальних шляхах. Проявляють
спазмолітичні властивості, знімають кишечні коліки, діють
заспокійливо. Призначаються лікарями при дискенезії жовчних шляхів
(знімають позиви до нудоти та блювання), а також при вегетативному неврозі. Як
відхаркувальний і протизапальний засіб призначаються при ларінгитах, бронхітах,
пневмоніях самостійно (настій, відвар), або в зборі з іншими лікарськими
рослинами. Корені і кореневища дягеля входять до складу сечогінних сумішей, для
лікування від ревматизму, артритів, а також від деяких нервових захворювань.
Крім того, при слабій перистальтиці, нерегулярних випорожненнях, при
відсутності апетиту у дітей та молоді на нервовому грунті, головних болях
внаслідок порушення травлення, а в людей похилого віку — при серцевих
нездужаннях, пов'язаних з розладами
травного процесу. Дягель (корені, кореневища) включається також у збори для
лікування від гастриту з пониженою кислотою, захворюваннях дванадцятипалої
кишки.
Готують настій так: 1 столова ложка коренів на
1— 1,5 склянки гарячої води (поставити посуд над парою під
накриттям на 20 хвилин), відставити на 10
хвилин, процідити, пити 1/3—1/2 склянки 2—3 рази в день перед їжею як
шлункове, після їжі — як вітрогінне, протифермента-ційне (при здуттях),
заспокійливе.
За С. Я. Соколовим і І. П. Замотаєвим, готують
відвар: 10 г (3 столові ложки) сировини на одну склянку води методом водяної
бані 15 хвилин, охолоджують 45 хвилин, доливають кип'яченої води до об'єму 200
мл, відціджують і приймають по півсклянки 2—3 рази на день після їжі як
спазмолітичний, збуджуючий апетит, відхаркувальний і потогінний засіб.
Спиртову настоянку кореневища з коренями вживають
для знеболюючих натирань.
У збори лікарських рослин для регулювання травлення
включають разом з дягелем ще м'яту (2.1.35), насіння кропу чи фенхелю,
кореневища аїру, суцвіття рум'янку лікарського (2.1.34), корінь кульбаби
(2.2.11), траву вовчецю кучерявого (2.1.18). Не забудемо: остан-
ній протипоказаний при хворобах нирок. У
заспокій-ливих зборах: разом із суцвіттям деревію (2.1.1), травою чи тільки
листям меліси (2.5.3), коренем валеріани (2.9.6), листям трилисника (бобівника
— 2.1.36), шишками хмелю (2.3.20).
На мій погляд, кількість і дозування (з
урахуванням особливостей пацієнта) і методику застосування визначає лікар.
Як бачимо, в народі та офіційній медицині дягель
відносять до групи найбільш різнобічних по фармако-динаміці (дії) видів
лікарських рослин.
Зі свіжих порізаних шматочків листових черешків
варять смачні цукати (як і з дудника), варення. Корені і кореневища
використовують для виготовлення марочних алкогольних напоїв. На жаль, в
Україні він уже зустрічається у невеликих кількостях, тому збирачі повинні
неодмінно сприяти його поширенню: залишати кращі рослини на сім'янники,
підсівати у місцях збору тощо. До речі, у західних країнах його вже культивують.
Немає коментарів:
Дописати коментар