Angelisa silvestris L.— дудник лісовий.
Рос. назва: дудник лєсной.
Родина: Аріасеае— зонтичні.
Рослина багаторічна, з коротким товстим кореневищем,
з якого при розламуванні виділяється білий сік. Стебло пряме, дудчасте,
заввишки до 1,5 м. Листя дво-, трипірчасті, верхнє зі здутими піхвами. Квіти
білі, дрібні, часом кремові, зібрані у великі зонтики. Загальної обгортки
майже немає. Запах розім'ятих стебел і кореневищ сильний, специфічний, смак
гіркий.
Росте на вологих луках і в лісах серед
чагарників, на берегах і в заплавах річок, на берегах ставків і в ярах.
Зустрічається в Україні повсюдно. Цвіте у VII—VIII.
Кореневища заготовляють навесні; восени збирають
насіння (дуже мала потреба). На організм людини діє потогінно, вітрогінно. У
рослині міститься 11,5 % протеїну, 7,4 % жиру, 19,1 % клітковини,
1,6 % кальцію, 0,35 % фосфору; в листі, крім того, є 924 мг% аскорбінової
кислоти, летка олія, ангелікова смола тощо. Наукова медицина не користується
цією рослиною, проте використовує його родича — дягель лікарський (2.1.8). У
народі ж застосовується широко: при нетравленні шлунка як чай (настій) з
кореневищ (20,0 г на 1 л води); при здутті кишечника (порошок, тричі на день на
кінчику ножа); при млявому відходженні сечі, при затриманні сечі; при катарах
легенів як ефективний за-. сіб, проти глибокого кашлю.
Під час епідемії холери пили краплями спиртову
настоянку дудника (краще дягеля лікарського — 2.1.8) і часнику, а також курили
міцну махорку як засіб, що (так вважали) уберігав від зарази.
Наводжу кілька народних рецептів внутрішнього і
зовнішнього вживання дудника.
При здутті кишок і кольках: за день 5 столових
ложок відвару з кореневища дудника, аїру (2.1.2) і дубової кори (2.7.1). Всі
компоненти для суміші в подрібненому вигляді в рівних кількостях, а для відвару
беруть 1 столову ложку збору на 1 склянку води.
При недостатній діяльності нирок для посилення
виділення сечі: відвар з кореневищ і коренів дудника і трави хвоща польового,
обидві рослини в рівних частинах подрібненої сировини (сухої). Столова ложка
суміші на 1 склянку води.у Кип'ятять в емальованій каструльці 10
хвилин на слабкому вогні. Випивають за день 3 склянки, тому і готують 3
столові ложки на 1 літр води.
Gри стійких поносах, коли першопричину усунено, багато засобів
випробувано, а полегшення немає, застосовується чай по 3 чашки на день з
відвару на червоному виноградному вині такої суміші. Трав узяти по 5,0 г кожної
на 0,5 л вина: полину (2.1.11), хвоща (2.3.14), кореневища дудника, трави
звіробою (2.1.28), трави золототисячника (центурії) (2.1.15) і по 2—3 г
холодної м'яти (2.1.35) і кореня валеріани (2.9.6). Корінь валеріани і зілля холодної м'яти не варять, а для настою
всипають у відвар, коли він париться. Парять у закритій посудині півгодини. Для
прийому на 1 склянку окропу вливають 2—4 столові ложки такого відвару суміші на
вині.
Зовнішньо дудник лісовий вживається у зборі з
запашними травами (відвар під накриттям або напар) для зміцнювальних ванн,
або спиртова настойка для натирання при подагрі, ревматизмі, болях у попереку.
В останньому випадку включають ще й 2 столові ложки (для настою) квітів
кінського каштана. Крапля соку (із сирого кореневища) в дупло хворого заспокоює біль. Цього ж досягають жуванням коренz дудника.
Столову ложку дрібно нарізаного кореня
чемериці і чайну ложку насіння дудника
добре розтирають і змішують з несолоним свинячим салом (смальцем). Цією маззю
користувались у народі проти вошей, намазуючи тіло тонким шаром і трохи
втираючи. Звичайно, після такої процедури руки треба ретельно помити.
При болях у вусі (отит) впускають у канал вуха
кілька кразедь соку з кореневища.чи кореня дудника.
Кореневища і корені дудника зберігають у
мішечках або коробках, а насіння — у мішечках. Строк зберігання — до 3 років.
Немає коментарів:
Дописати коментар