Taraxacum officinale Webb. ex Wigg. — кульбаба звичайна, або
лікарська. Рос. назва: одуванчик лекарственньїй.
Родина — айстрові (складноцвіті).
Популярна, всім відома, дуже поширена трав'яниста багаторічна
рослина. Квітоноси та листя в місцях їх обриву виділяють «молочний сік», тому
її часом неправильно називають «молочаєм». Бур'ян. Цвіте
з весни, часом можна зустріти квітучі екземпляри влітку, навіть
восени.
Збирають корені рано навесні, але краще — пізно восени, коли вони
містять більше діючих речовин, в тому числі цукрів, інуліну. Заготовляють і цілу
рослину під час цвітіння, а також квіти.
Використовуються корені кульбаби як засіб при хворобах печінки;
крім того, для збудження травлення. Це легкопроносний і сечогінний,
кровоочисний і відхаркувальний засіб. Як проносне вживають при хронічних запорах,
геморої. У відварі корінь приймають у дозі до
30,0 г на 1 л води, на прийом по півсклянки, а в порошку — на кінчику
ножа тричі на день за хвилин 20—30 до їжі.
Якщо при лікуванні користуються тільки коренем, готують відвар з
цілої рослини або з квітів виготовляють напар-насгій.
Приймають внутрішньо у вигляді напару (методом «бані» 10 хвилин)
або відвару (20—30 хвилин) коренів і цілої рослини в пропорції 1:1 по
півсклянки з 2-х повних ложок на 0,5 л води. П'ють по півсклянки тричі на день
після їжі при висипках, прищах, фурункульозі і як засіб, що нормалізує нервову
систему, сприяє нормальному засинанню.
Тепер, особливо серед міських жителів, кульбабу вважають
доцільним приймати при атеросклерозі, ревматизмі, подагрі, авітамінозах,
геморої і навіть при алергічних захворюваннях та цукровому діабеті. Також для
оздоровлення опухлої селезінки. Краще, однак, у зборах з відповідними рослинами
в залежності від перелічених щойно хвороб.
В подальшому читач зустріне спеціальну статтю про лікування екзем
народним методом. Тут наведемо лише один з народних рецептів, якому приписують
певну ефективність. По 1 столовій ложці дрібно порізаних висушених коренів
кульбаби і лопуха заливають З склянками води, витримують ніч, вранці кип'ятять
на малому вогні хвилин 7, відставляють і дають паритися до вистигання,
проціджують. Приймають теплим тричі на день по півсклянки. Місця, уражені
екземою, змазують маззю із 100,0 г березового дьогтю, 50,0 г свіжих вершків і 4
сирих жовтків, добре змішаних і розтертих. Для змивання цієї мазі краще
використовувати теплу сироватку з підігрітого кислого молока.
Свіжі квіти (кошики) кульбаби засипають цукром або сушать. Настій
або відвар (3—5 хвилин) з двох повних столових ложок подрібнених сушених
кошичків кульбаби приймають по третині або по півсклянки 3—4 рази на день при
всіх хворобах, що вже згадувалися.
Кульбаба збільшує кількість молока у породіль.. З молодих листків
кульбаби лікарської або з додатком інших овочів роблять весняні вітамінні
салати. Попередньо, щоб позбутися гіркоти, вимочують їх у холодній посоленій
воді хвилин 20—30. У західноєвропейських країнах вирощують удосконалені сорти
кульбаби як овочеву культуру.
Немає коментарів:
Дописати коментар