Betula L.— береза.
Використовують переважно два її види:
1. береза повисла (давніша
її назва Веіиіа уегтсоза ЕЬгЬ.— береза бородавчаста).
Рос. назва — береза повислая или бородавчастая.
2. давніша назва — береза пухнаста.
Рос. назва: береза пушистая.
Родина: — березові.
Береза повисла, бородавчаста — це звичайне відоме дерево листяних
і мішаних лісів. Береза пухнаста відрізняється від першої* передусім тим, що її
гілки і листки зісподу (особливо в кутках жилок) мають волоски (молоді —
бархатисті), а також тим, що береза пухнаста росте у вологіших місцях.
Береза — фітонцидна рослина, своєрідний символ єднання
матеріальної і духовної культури нашого народу з природою. Вона ж і носій
ліків усією цілісністю і кожним своїм органом: від листка, бруньки, сережки,
пилку і самого кореня та деревини до кори і соку. Все,це і використовується
людьми.
За біохімічним складом бруньки містять ефірну олію (близько
3,5—5,3 %), яку одержують при перегонці з водяною парою. До складу цієї олії
входять бетулен, бетулол, бетулонова кислота, нафталін, барвники. Крім того,
бруньки містять смолисті речовини, глюкозу та невелику кількість аскорбінової
кислоти. У листі берези повислої (бородавчастої) є сапоніни, дубильні речовини
пірокатехінової групи, смоли, тритерпеновий спирт, фолієнтерол, каротин,
невелика кількість нікотинової кислоти і глікозиду бетулозиду. Бутиловий ефір
(рослини містять бетулоретинову та аскорбінову кислоти — близько 2—8 %),
гіперозид, ефірну олію. В корі берези є тритерпеновий спирт бетулін
(бетуленол), глікозиди бетулозид і каултерин, дубильні речовини (до 15 %),
алкалоїди та ефірні олії. Березовий сік містить в комплексі сполуки з кальцієм, магнієм,
залізом та інші макро- і
мікроелементи; дубильні речовини (до 2 %), яблучну кислоту, ароматичні речовини
тощо.
Молоді листки збирають навесні, звичайно у IV—V (зранку), сушать у затінку; бруньки — рано навесні, коли вони ще
не розпуклись і липкі від смолистих речовин. Бруньки, зібрані взимку, вважають
у народі малоефективними. Для заготівлі бруньок звичайно зрізують молоді гілки
і зв'язаними в пухкі снопи просушують на горищах або навіть у печах (при
температурі 40— 50 °С), потім бруньки обривають з гілок. Сік точать навесні,
роблячи у стовбурі надрізи, в які вставляють трубки або інші пристосовування
для стікання соку. Коли виникає нагальна потреба, знімають з кори берези
тоненьку плівчасту верхню частину кори і викидають, а з-під неї відслоюють
чисту верхню частину лубу і нею заклеюють, як пластирем, пошкоджені місця
шкіри, рани, збиття тощо. Мають хорошу антисептичну пов'язку.
З березових бруньок готують спиртову настойку. Беруть ЗО г
бруньок на 1 л 70° спирту. Цю настойку приймають тричі на день по 15—20
крапель (з ложкою води) при виразці шлунка, при нетравленні, розладах і різних
болях у ньому, а також при водянці (що виникла від запалення нирок), при всяких
інших видах ниркових хвороб, проти дрібних круглих глистів (гостриків і аскарид),
при хворобах шкіри, сечового міхура; зовнішньо для лікування ран (розчином для
промивання, примочок, для втирань), а також і внутрішньо при ревматизмі.
Замість спиртової настойки вживають також відвар з березових
бруньок: 5,0—10,0 г на 1 склянку води і п'ють до 3-х склянок на день в тих же
випадках, як і краплі при ревматизмі, атеросклерозі, екземі, при ожирінні,
подагрі.
Напар-настій сушених листків використовують для компресів, додають
у ванни (можна і свіже листя), прикладають компресом на болючі місця кісток.
Вважається, що всі ці березові продукти (бруньки, листки, сік)
мають властивості позитивно впливати на обмін речовин, видаляти з організму
всякий шкідливий баласт і шкідливі речовини. Відвар або напар з бруньок або
листків у такій же дозі дають жінкам під час менструацій для полегшення виходу
крові, а в післяпологовому періоді, починаючи від 12-го дня після пологів, для
полегшення і прискорення повного очищення. Бере-
зрві листки і бруньки входять до складу різних сумішей лікарських
рослин. Для посилення виділення і видалення сечі (а з нею і сечової кислоти,
хлорних та натрієвих солей) вважається кращим брати не бруньки, а листя берези.
Застереження. Березові бруньки слід вживати обережно, зі знанням,
з дозволу лікаря, під контролем аналізів сечі. В першу чергу це стосується
таких хвороб, як нефрити (пієлонефрит, гломерулонефрит), коли цю доцільність
визначають лікарі.
Смолисті речовини березових бруньок можуть подразнювати ниркові
тканини. Аналогічно і краплі березового дьогтю, які часом вживають у народі.
Весняний сік берези (березовина) вважається в народі кровоочисним
засобом, оздоровлюючим кров. Його приймають по 3 склянки за день або досхочу —
при всіляких екземах, лишаях, висипках, при пологовій гарячці і при хворобах з
високою температурою. Вважається сечогінним засобом, сік з користю п'ють при
венеричних хворобах, подагрі, артритах, ревматизмі та при цинзі.
Якщо під рукою немає ні бруньок, ні листків, ні соку, приміром,
взимку, вживають відвар з молодих гілок берези. Дехто попередньо кидає їх у
банку з водою, аби бруньки дещо набубнявіли. Такий відвар п'ють при водянці,
запаленні нирок, сечового міхура.
Для відвару беруть 4 столові ложки подрібнених гілок на 1 л води.
Приймають до 3-х склянок за день.
Свіже, чисте березове листя здавна використовували в народі для
окладів на рани, болючі місця, лікували ними екзему, всякі висипки, пролежні,
запрілості, нагноєння. Обгортали ними влітку посолене м'ясо, щоб довше
зберігалося.
Відомий лікар-фітотерапевт з Донецька М. І. Соломченко подає, що
20 % настій з бруньок або листків у вигляді ванночок і тампонів використовують
для лікування ерозій шийки матки та її запальних процесів.
Відомим у народі є
використання березового гриба чаги, плодове тіло якого являє собою тверді
багаторічні нарости неправильної форми. Гриб відокремлюють від дерева, ріжуть
на шматки і сушать. В ньому містяться агарицинова кислота, пігментні речовини,
смоли, незначна кількість алкалоїдів, гумідоподібна чагова кислота (близько 60
%), полісахариди (6—8 %), щавлева кислота (близько 4,5 %), стероїди і
птеринові сполуки.
Чагу використовують для симптоматичного
лікування хворих із злоякісними пухлинами у формі домашніх екстрактів та
аптечних препаратів (наприклад, «бефунгін» тощо). Є різні способи виготовлення
таких екстрактів з певними, на мій погляд, неістотними відмінностями.
Гриб обмивають, потім замочують перевареною
водою так, щоб тіло гриба було занурене у воду, настоюють 4—5 год. Після цього
подрібнююсь на тертушці або за допомогою м'ясорубки. Воду, в котрій замочувався
гриб, використовують для настоювання. Одну частину подрібненої чаги заливають
5 частинами води (50 °С), що лишилась після замочування гриба. Настоюють 48 годин.
Воду зливають, осадок відтискують крізь цідилку з декількох шарів марлі. Густу
рідину, що одержують, розчиняють водою до початкового об'єму. Виготовлений
настій можна зберігати 3—4 дні.
При пухлинах призначають дорослим не менше 3
склянок протягом доби дрібними порціями.
Густий аптечний екстракт чаги призначають
внутрішньо; добова доза — 3,5 г. Готують його так: флакон з екстрактом, вийнявши
корок, нагрівають, занурюючи у воду з температурою 60—70 °С. 2 чайні ложки
екстракту розчинюють у 3/4 склянки підігрітої кип'яченої
води. Приймають по 1 столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їжі.
Випускаються і таблетки чаги, що їх приймають по
одній 4 рази на день за 30 хвилин до їжі. Лікування тривале — курсами по 3—5
місяців з перервами по 7— 10 днів.
Рекомендується екстракт-настій чаги для
лікування виразки шлунка та при захворюваннях селезінки, а також при інших
хворобах травного тракту у вигляді чаю для профілактики. При застійних
захворюваннях печінки у такий чай-настій влітку раджу додавати по 1—2 краплі
соку свіжого чистотілу (2.11.7) або жовтого соку, що виділяється з обрізаних
пагонів, черешків листя чистотілу.
При лікуванні настоєм березового гриба лікарі
рекомендують додержуватись переважно молочної дієти, не їсти консервів,
копченостей, гострих і пряних страв.
Висушену
чагу зберігають у сухому місці до 2-х років.
Немає коментарів:
Дописати коментар