Avena sativa L.— овес посівний.
Рос.
назва: овес посевной.
Родина— злакові.
Відомий культурний злак. З лікувальною метою народ вживає зерно
вівса, крупи, борошно і солому. Крупи і борошно вживаються як поживний
дієтичний продукт, а солома як лікувальний засіб.
За біохімічним складом містить: 44—60 % крохмалю, 6—8 %
жирів, 13 % білкових речовин, цукор, камедь, мінеральні солі (кальцію,
фосфору), холін, авенін, тиро-дин, тригонелін, вітаміни Ві, В2, В6,
А, пантотенову кислоту, ферменти.
З вівсяного борошна готують киселі, які вживаються не тільки як
поживна страва при шлунково-кишкових захворюваннях, а й як обволікаючий засіб
при поносах. Чай і відвар з вівсяної соломи і зерен вівса вживають в народі як
потогінний, вітрогінний і сечогінний засіб. Відвар застосовують також при
водянці живота, що виникла при хворобах нирок, як жарознижуючий засіб. Для
напару беруть всякі кількості (до 6-ти столових ложок січки соломи на 1 л
води), для відвару — 30— 40,0 г січки на 1 л води. Настій на окропі (соломи,
зерен) вважають тонізуючим засобом.
Має досить різноманітне побутово-лікувальне використання в
народі. А саме: протикашлеве (бронхіти), протиревматичне, оздоровлююче нирки і
сечовивідні органи (сприяє кращому сечовиведенню), оздоровлює печінку,
корисний при діабеті, сильному схудненні, набряках, використовується при
шкіряних хворобах і як засіб для доглядy за шкірою обличчя
(косметичний). Доводилось зустрічатися із застосуванням водного настою, відвару
зеленого вівса зовнішньо, а також у горілчаному настої внутрішньо як зміцнюючий
засіб, що знижує сонливість. Вживають, ясна річ, не зловживаючи (до ЗО г), бо
така горілка може шкодити більше, ніж звичайна.
При печійці жують чисті цілі зерна вівса, як -«жуйку», поступово
висмоктують до самісінької плівки. Випльовують. Повторюють таке жування до
припинення печійки.
В дерматології використовують внутрішньо відвар зерна з плівкою
при склеродермії, вітиліго, піодермітах, екземі, нейродермітах, пухирчатці і
ряді інших захворювань шкіри. При екземі і нейродермітах рекомендують водний
відвар, при інших — на молоці. Дві столові ложки цільних зерен вівса
промивають, заливають 5—6 склянками окропу або кип'яченого молока, варять на
малому вогні протягом двох годин, настоюють ще ЗО хвилин, проціджують,
віджимають і приймають по 0,5 —-1 склянці тричі на день за 30—40 хвилин до їжі
протягом 2-х місяців. Роблять місяць перерву і продовжують (кілька курсів).
Зовнішньо з відвару вівсяної соломи роблять ванни для рахітичних і
золотушних дітей, а міцним відваром користуються для ванн при сильному потінні
ніг. В останньому випадку застосовуються щоденні 15—20 хвилинні ванни з
додаванням (при відварюванні) дубової кори.
З міцного відвару вівсяної соломи роблять припарки при хворобах
кісток, суглобів, при радикуліті, ревматизмі; примочки, обмивання при деяких
висипках на шкірі, в тому числі алергічного походження.
При каменях в нирках з міцного відвару вівсяної соломи (але
неодмінно з дозволу лікаря!) роблять гарячі компреси і припарки на ділянку
нирок як засіб, що розігріває і розширює сечоводи, полегшує проходження піску.
Є дані про використання відвару вівсяної соломи при ішіасі, відмороженні
кінцівок і нри «постійно холодних ногах».
Немає коментарів:
Дописати коментар