субота, 30 червня 2012 р.

Сушіння лікарських рослин


    Сушіння лікарських рослин має припинити руйнівну діяльність ферментів (бродіння) і тим самим уберегти на тривалий час діючі начала, що містяться в рослинах.
    Сушать зібраний матеріал звичайно на горищах (під ґонтовим, залізним чи шиферним дахом) або в спеціаль­них сушильних сараях, у сушильнях, але не на сонці.
    При сушінні з рослин випаровується значна частина води, і тому рослини втрачають у вазі: трава — 70 %, листя — 80 %, квіти — 75 %, корені — 65 %, кора — 45 %.
Для більшості рослин при використанні тепла темпе­ратура не повинна перевищувати 40—50 °С. Щоб збе­регти запах (ароматичні речовини) і вітаміни (особ­ливо С), шипшину, корінці і траву первоцвіту та інше зілля слід сушити при температурі не вище 35 °С.

Немає коментарів:

Дописати коментар