Сушіння лікарських рослин має припинити руйнівну
діяльність ферментів (бродіння) і тим самим уберегти на тривалий час діючі
начала, що містяться в рослинах.
Сушать зібраний матеріал звичайно на горищах
(під ґонтовим, залізним чи шиферним дахом) або в спеціальних сушильних сараях,
у сушильнях, але не на сонці.
При сушінні з рослин випаровується значна
частина води, і тому рослини втрачають у вазі: трава — 70 %, листя — 80 %,
квіти — 75 %, корені — 65 %, кора — 45 %.
Для
більшості рослин при використанні тепла температура не повинна перевищувати
40—50 °С. Щоб зберегти запах (ароматичні речовини) і вітаміни (особливо С),
шипшину, корінці і траву первоцвіту та інше зілля слід сушити при температурі
не вище 35 °С.
Немає коментарів:
Дописати коментар