Allium L.— цибуля городня.
Рос. назва: лук репчатuй.
Батьківщина її — Середня Азія. Нараховує багато сортів, у тому
числі селекційних. У тканинах цього виду міститься: цукру (8—14 %) —-
цукроза, фруктоза, мальтоза, поліцукрид інулін; білки, вітаміни С, В1, В2,
В6, Е, РР, пантотенова кислота, каротин, різоцин, флавоноїд
кверцетин, сапоніни, ферменти, фітонциди, мінеральні солі. Крім того, ефірна
олія, що надає цибулі специфічного запаху і гострого смаку; сульфіди, йод,
органічні кислоти (яблучна, лимонна). 70—100 г цибулі задовольняють добову
потребу людини у вітаміні С.
Народи світу здавна цінували цибулю як ефективні ліки. Під час
різних епідемій (тиф, чума, грип) у народі вважалося за необхідне щодня з'їсти
хоча б одну цибулину. Дію її з'ясовано недавно наукою у зв'язку з відкриттям
фітонцидів (кінець 40-х років) професором Б. П. Токіним. Встановлено, що
фітонциди цибулі згубно діють на дизентерійну, дифтерійну і туберкульозну
палички, на стрептококи та інші бактерії, а також на трихомонади. Навіть у
хліві цибуля помітно охороняє тварин від епідемічних захворювань.
Цибуля вважається майже універсальним засобом: загоюючим,
відхаркувальним, сечогінним, легко проносним, протицинготним, протиглисним,
протигеморойним, збуджуючим, скріпляючим ясна, оздоровлюючим порожнину рота, протинежитним
при простудах, антисклеротичним, нормалізуючим обмін речовин (у тому числі
водно-солевий) в організмі тощо.
Декотрі сільські бабуні вміли виводити цибулинним соком (змішаним
з медом) більмо. Таким же свіжим соком (3—4 краплі на одну столову ложку теплої
перевареної води) промивають очі при ранкових нагноєннях (гнійний
кон'юнктивіт), закапують вухо при свербінні в ньому від грибка.
Є твердження (науково-літературні відомості), що цибуля стимулює
виробленню сперми. Вважають, що вона поліпшує і зір. Посічений ножем свіжий
зріз цибулини вдихають то однією, то другою ніздрею при нежиті, сік її втирають
у коріння волосся, що має сприяти затримці
прогресуючого облисіння, а також від сильного лупіжу шкіри голови.
Ним виводять бородавки та ластовиння. І взагалі користуються зовнішньо при
шкіряних хворобах, вживають як косметичний засіб. Твердять, що посиленню росту
і збільшенню густоти волосся сприяє полоскання його після миття у слабому
наварі цибулинного лушпиння. І це ще не все.
Думаю, чимало читачів мають й свої життєві поради щодо цибулі.
Наукова медицина в основному підтримує багатовіковий лікувальний
досвід народів. Однак рекомендує не захоплюватись великими дозами цибулі,
особливо при захворюваннях нирок, печінки та гострих запаленнях
шлунково-кишкового тракту, помірковано вживати свіжу цибулю при
сердечно-судинних нездужаннях.
Чимало препаратів виготовляють із цього зілля. Аллілчеп (спиртова
витяжка) призначається при атонії кишечника, поносах, атеросклерозі. Препарат
алілглі-цер (витяжки з цибулі з гліцерином) рекомендують для лікування від
захворювань, викликаних трихомонадами у жінок. Щоб позбутись неприємного запаху
з рота після споживання цибулі, варто пожувати корінь петрушки або кореневища
аїру.
Немає коментарів:
Дописати коментар