Asperula odorata L.— маренка запашна. За новою
ботанічною номенклатурою вона називається Оаіішп осіогаіит (Ь.) Зсор — підмаренник
запашний.
Рос. назва: подмаренник душистий (стара назва — ясменник
пахучий).
Родина — маренові.
Багаторічна трав'яниста рослина, з повзучим кореневищем і
прямостоячими голими чотиригранними стеблами, заввишки 10—50 см. Листки тонкі,
темно-зелені, по краях злегка шорсткі, гострокінцеві, зібрані у вузлах в
3—8-членні кільця. Суцвіття у вигляді верхівкового щитка, малоквіткове,
складається з трьох півзонтиків, квітки дрібні, звичайно білі (при сушінні чорніють).
Уся рослина пахне кумарином, особливо сушена. Цвіте у V—VI. Росте в тінистих лісах, заростях, на вогкуватому перегнійному
лісовому грунті часто суцільними, більшими чи меншими, скупченнями. Поширена в
Лісостепу, на Поліссі.
Збирають усю траву без коренів — у повному цвітінні, часом і під
кінець, а то і після нього.
Сушити слід швидко. Зберігати в сухому місці (гігроскопічна, у
вогкому місці чорніє). При хорошому сушінні також трохи темніє, але зберігає
темно-зелений колір.
Маренка запашна в народному лікуванні входить до складу сумішей
рослин, які використовуються для поліпшення обміну речовин, при хворобах
печінки і жовчного міхура, катарах кишечника, як засіб, який злегка проносить,
збуджує виділення сечі і виганяє пісок, камені жовчного і сечового міхурів.
Подекуди приймають і при грудних захворюваннях.
У фітотерапевтичній літуратурі є поради про вживання маренки
запашної, самої по собі або в зборах (сумішах) з іншими рослинами, краще у
настоях на кип'ятку при поганому кровообізі (також при синяках, підшкірних
капілярних крововиливах), навіть при болісних менструаціях, при тромбофлебітах
ніг, анальних частин кишечника. Чай з маренки доцільний при нервозності.
Рекомендують половину столової ложки зілля маренки запашної у
настої (протягом 15 хвилин на склянці окропу). Пити по 1—2 столові ложки до
чверті склянки 2—3 рази денно, між прийманням їжі (сп. літ. № 40).
Або таке: настій з 2-х чайних ложок подрібненої трави на 1 склянку
холодної перевареної води протягом 8 годин, приймати за день у декілька
прийомів. Це при кишечних кольках, безсонні, істеричних припадках, при
захворюваннях печінки і жовтяниці. Діє сечогінно і потогінно при водянці і при
схильності до утворення каменів і піску в сечовому міхурі. Гадаю, що цю рослину
варто включати до суміші для виготовлення напоїв, що питимуть люди, схильні до
формування таких каменів як профілактичний засіб.
Запах (особливо висушеної рослини) пояснюється наявністю
кумарину.
Протипоказання: у великих дозах кумариноносні рослини, зокрема
маренка запашна, викликає сильну нудоту, блювання і більш тяжкі наслідки.
Лікувальні ж дози не страшні навіть при прийманні протягом 2—3 тижнів.
Кумариноносні рослини додають у тютюн для аромату цигаркового
диму. Є твердження, що шкідливість куріння такого тютюну посилюється ще і
звуженням крово-нооних судин у мозку. Пам'ятаймо!
Строк зберігання сухої трави, загорнутої у папір та вкладеної у
коробку, що щільно закривається, гадаю, до 2-х років.
Немає коментарів:
Дописати коментар